EU zet volop in op “Renovatiegolf” om klimaatdoelstellingen te versnellen en economisch herstel te stimuleren

    Een gerenoveerd en verbeterd gebouwenbestand in de EU zal de weg helpen vrijmaken voor een koolstofvrij en schoon energiesysteem, aangezien de bouwsector een van de grootste energieverbruikers in Europa is – verantwoordelijk voor meer dan een derde van de emissies van de EU. De renovatie van zowel openbare als particuliere gebouwen is in dit verband een essentiële maatregel, die in de European Green Deal is aangemerkt als een belangrijk initiatief om de energie-efficiëntie in de sector te stimuleren en de doelstellingen te verwezenlijken.

     

    Energiewinst en economische groei

    De renovatiegolf moet een oplossing bieden voor de huidige lage ontkoling (“decarbonisation”) en renovatiepercentages van ongeveer 1% in de hele EU. Hij moet ook de onderliggende belemmeringen voor de verbetering van de energie-efficiëntie van het gebouwenbestand in de EU aanpakken. Momenteel is ongeveer 75% van het gebouwenbestand energie-efficiënt, maar bijna 80% van de huidige gebouwen zal in 2050 nog steeds in gebruik zijn.

    Renovatie is een belangrijke kans voor economische groei, aangezien het banen oplevert en de bouwsector, die grotendeels wordt gedomineerd door lokale bedrijven, een impuls geeft, terwijl tegelijk het concurrentievermogen van de Europese industrie wordt versterkt. De renovatie van gebouwen staat daarom centraal in het economisch herstel na COVID 19 en werd specifiek genoemd in het herstelplan dat de Europese Commissie op 27 mei 2020 heeft gepubliceerd.

    Het initiatief van de renovatiegolf zal voortbouwen op maatregelen die zijn overeengekomen in het kader van het pakket Clean energy for all Europeans (“Schone energie voor alle Europeanen”), met name de eis dat elk EU-land een langetermijnstrategie voor de renovatie van gebouwen (LTRS) publiceert, andere aspecten van de wijzigingsrichtlijn betreffende de energieprestaties van gebouwen ((EU) 2018/844) en bouwgerelateerde aspecten van de nationale energie- en klimaatplannen van elke lidstaat (NECP).

    Bron: https://ec.europa.eu/energy/topics/energy-efficiency/energy-efficient-buildings/renovation-wave_en



    Type
    Kennisniveau