Nieuws

Renovatiegolf grote Antwerpse appartementsgebouwen van start met iconische Brabo I op Linkeroever
Renovatiegolf grote Antwerpse appartementsgebouwen van start met iconische Brabo I op Linkeroever

Stad Antwerpen wil bewoners van grote verouderde appartementsgebouwen maximaal stimuleren om het hele gebouw aan te passen aan de klimaatnoden van de 21ste eeuw. De stad begeleidt eigenaars bij dit volledige renovatieproces en draagt bij in de financiering. Het iconische gebouw Brabo I op Linkeroever is één van de eerste projecten die start met de werken. 15 pilootprojecten staan vandaag in de steigers, goed voor maar liefst 1173 wooneenheden.

Schepen voor leefmilieu Tom Meeuws: “Onze stad telt heel wat verouderde, grote appartementsgebouwen die een klimatologische make-over kunnen gebruiken. De klimaatwinst van deze renovatieprojecten is gigantisch. We staan vandaag voor een grote Antwerpse renovatiegolf. Het zijn grote verticale straten waarbij alle eigenaars samen investeren in hun ganse gebouw. Ze verhogen hierdoor hun levenskwaliteit, verzekeren de financiële waarde van hun patrimonium en helpen de Antwerpse klimaatdoelen te realiseren.

Om een maximale klimaatwinst te realiseren werkte de stad een begeleiding uit specifiek op maat van deze gebouwen. Ze focust zich hierbij op appartementsgebouwen ouder dan 20 jaar en met meer dan 20 wooneenheden. Een renovatie en verduurzaming van zo een grote gebouwen brengt uitdagingen met zich mee:

  • tegenstelling tussen privatieve en gemeenschappelijke delen,
  • beslissingsmogelijkheden van de Vereniging van Mede-Eigenaren (VME),
  • financiering door de VME én de individuele eigenaars,
  • technische complexiteit of
  • achterstand van het onderhoud.

Momenteel begeleidt de stad 15 grote verouderde appartementsgebouwen in een energetisch renovatietraject. Dat zijn 173 wooneenheden die binnen enkele jaren veel energiezuiniger zijn. Tegen 2024 wil de stad dit aantal nog verdubbelen dankzij de steun van het Europese Life BE REEL project. Met de steun van Europa kan België renovatieprojecten opzetten om energiezuiniger te gaan leven. Ze moeten de opstap worden naar een veralgemeende aanpak van grote verouderde blokken in de stad.

Alle informatie op https://pers.antwerpen.be/renovatiegolf-grote-antwerpse-appartementen-van-start#. Ook de Tijd wijdde een heel artikel aan het Antwerpse initiatief, met aandacht voor het perspectief van de eigenaar: https://www.tijd.be/politiek-economie/belgie/vlaanderen/antwerpen-neemt-oude-flats-onder-handen-klimaatwinst-is-gigantisch/10348162.html